23 September 2013

Guruku

Alhamdulillah... pejam celik pejam celik sudah hampir sembilan bulan aku bergelar seorang guru. Macam2 perkara yang aku pelajari sepanjang menjadi seorang guru selama lebih kurang sembilan bulan ni. Terjun ke medan sebenar sebagai seorang pendidik bukanlah perkara yang mudah. Dulu masa belajar tidak sabar untuk menjadi guru. tetapi bila sudah melalui perkara sebenar barulah tahu betapa sukarnya menjadi seoranb guru dan untuk mendidik anak orang.

Tidak semua perkara yang dilalui oleh semua guru itu adalah sama. Setiap yang dilalui oleh manusia adalah berbeza. Ada yang susah, perit, mudah dan sebagainya. Namun, setiap perkara yang dilalui, kita haruslah tabah dan sentiasa berxangka baik dengan Allah..

Tidak sama mendidik anak seagama dengan kita dengan mendidik anak yang bukan seagama dengan kita. Namun, kita cuba untuk mendidik insan2 ini menjadi orang yang berguna dan secara tak langsung boleh berdakwah kepada mereka. Setiap kali pergi ke sekolah mesti berdoa supaha Allah lembutkan hati insan2 ini dan sememang aku akan berdoz supaya Allah mempermudahkan jalan untuk aku mendicik mereka.

Walaupun rasa agak tertekan apabila berhadapan dengan mereka, namun mustahil jika perasaan sayang terhadap mereka tidak ada. Pernah sekali terlintas di fikiran supaya Allah pindshkan aku ke sekolah sk. Namun, dalam hati masih sayang untuk meninggalkan mereka.

Ya Allah permudahkan urusan hambamu ini dalam mendidik anak2 ini. Aminn...1 comment:

Abe Yu said...

bagus..teruskan menulis dan membaca..support